L’ANC davant la posició de l’Ajuntament de Cerdanyola respecte la consulta sobre el futur polític de Catalunya el proper 9 de novembre

El ple municipal de l’Ajuntament de Cerdanyola es va comprometre, en el marc de la moció de suport al 9N i per majoria de 14  vots a favor i 11 en contra, a “donar ple suport al president i al govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya i als partits polítics que donen suport a la convocatòria i a la materialització de la consulta del 9 de novembre dins el marc legal que és la Llei de consultes populars no referendàries i participació ciutadana, aprovada pel Parlament de Catalunya, ja que respon a la voluntat majoritària del poble català i dels seus representants.” L’esmentada llei, aprovada per més de ⅔ del Parlament, ha estat recorreguda al Tribunal Constitucional pel govern de l’Estat Espanyol i automàticament suspesa de forma cautelar per aquest òrgan.

Ahir 10 d’Octubre, l’Alcaldessa de Cerdanyola va fer pública una declaració institucional en la qual s’hi deia que l’Ajuntament actuaria “en tot moment subjecte a la legalitat vigent”. Aquesta actuació, s’ha plasmat en la inacció o resposta negativa a tots aquells preparatius de la consulta del 9 de novembre que recauen sobre l’ajuntament de Cerdanyola.

En la mateixa declaració l’Alcaldessa afegeix que “la meva responsabilitat és la de representar el conjunt de sensibilitats” i reconeix que “posicionar-me institucionalment en un tema que és polític, comportaria deixar al marge una part important de la ciutadania”. A més afirma que “crec fermament què el poble de Catalunya té dret a poder votar sobre el seu futur, ara bé, amb aquells mecanismes previstos a la llei i amb totes les garanties democràtiques.” Finalment, conclou que la seva actuació respecte el 9N “en cap cas te a veure amb la gestió municipal de la ciutat i el seus serveis”.

L’Assemblea Nacional Catalana a Cerdanyola del Vallès vol exposar que:

  1. L’actuació de l’Alcaldessa i de l’ajuntament de Cerdanyola està posant en perill greument la celebració de la consulta del 9 de novembre a Cerdanyola -convocada per Decret 129/2014 signat pel President de la Generalitat de Catalunya- i per tant que els cerdanyolencs i les cerdanyolenques poguem exercir el nostre dret a vot en aquesta cita. A més a més, està contribuint de forma evident a que no es donin les garanties democràtiques per a que la consulta es pugui celebrar, un fet que la primera regidora denuncia.

  2. L’actuació de l’Alcaldessa i de l’ajuntament de Cerdanyola incompleix de forma flagrant un acord de ple, que és el màxim òrgan democràtic del poble de Cerdanyola. La negativa a executar un acord de ple sí que té relació amb la gestió municipal de la ciutat i els seus serveis.

  3. Efectivament, la consulta és un fet polític, i per tant, la inacció i negativa de l’equip de govern és una resposta també política de repercussions considerables i que afecta directament els ciutadans de Cerdanyola. Aquesta resposta està deixant al marge la majoria de la societat cerdanyolenca que reclama poder votar, tant No com Sí/No com Sí/Sí. En aquest sentit li volem recordar les 31 entitats del municipi que el passat 11 de Setembre van reclamar-li directament que no fos l’ajuntament de Cerdanyola qui impedeixi votar el 9 de Novembre.

  4. Els procediments que s’han endegat i que inclouen el nombrament del responsable de la consulta i la confirmació dels col·legis electorals són preventius i subjectes a l’aixecament de la suspensió sobre la llei de consultes i el decret de convocatòria. Aquests procediments ja han estat duts a terme per més de 400 Ajuntaments al país sense cap requeriment judicial contrari. Escudar-se en la llei és per tant una excusa falcada en una interpretació molt restrictiva de la sentència del Tribunal Constitucional. Cal recordar que l’Ajuntament té marge legal per fer les dues gestions citades sense vulnerar la legalitat.

  5. L’Ajuntament de Cerdanyola ha d’estar preparat per a l’aixecament de la suspensió cautelar sobre la llei de consultes no refrendatàries, una llei perfectament constitucional,  avalada del Consell de Garantíes Estatutaries i per 107 parlamentaris, entre els quals la totalitat dels diputats del grup socialista -partit a les llistes del qual va concórrer la primera regidora- a la cambra parlamentària catalana.

  6. Que si l’Alcaldessa té reserves sobre les repercussions judicials que s’en puguin derivar, disposa de regidors i regidores dins el seu propi govern que assumirien aquestes funcions i també de funcionaris disposats a fer-ho.

Davant d’aquests fets tant greus i que afecten directament els principis democràtics i de lleialtat al poble de Catalunya i al poble de Cerdanyola li demanem a l’Alcaldessa que:

  • Participi o faciliti tots els procediments de la consulta del 9 de Novembre que recauen sobre l’ajuntament de Cerdanyola. Aquests inclouen el nombrament immediat del responsable de la consulta i la confirmació dels col·legis electorals. Si no hi vol participar o creu que la llei no ho permet, demanem que la primera regidora no impedeixi la celebració de la consulta i que delegui en els regidors que estan disposats a fer-ho possible.

Si malgrat aquestes consideracions es continués posant en perill la participació dels cerdanyolencs i cerdanyolenques en la consulta del 9 de Novembre, fem una crida a tots els representats polítics del poble de Cerdanyola a que:

  • Exerceixin tots els mecanismes dels que disposen per a que els acords de ple es compleixin i l’ajuntament de Cerdanyola posi totes les facilitats possibles, i en tot cas no impedeixi, la celebració de la consulta del 9 de novembre.

Deixa un comentari