Febrer 11. L’Associació Catalana de Municipis encara la independència

L’Associació Catalana de Municipis (ACM) fa avui l’assemblea general, i hi assisteixen tant el president Mas com la vice-presidenta Joana Ortega. En sortirà la convocatòria d’un gran congrés municipalista amb el lema ‘Catalunya, nou estat d’Europa.’ Aquest congrés, que es farà a la primavera, marcarà una nova línia de treball i serà el pas definitiu de l’associació cap a l’estat propi. Segons que explica el president, Miquel Buch, es tracta de començar a construir el món local del nou estat.

‘El fet més important és que algú ha premut el botó, i ha estat l’ACM’, va assegurar ahir Buch, en una entrevista a l’ACN. I afegí que l’objectiu del congrés seria de motivar un debat entre ajuntaments, consells comarcals i diputacions, per començar a treballar i, arribat el moment de la independència, tenir la feina enllestida.

Per Buch, també cal treballar per desfer-se de l’encotillament forçat per les lleis espanyoles. ‘Les normes de la legalitat estatal que afecten els ajuntaments no tenen sentit i ells no tenen voluntat de fer-les modernes, ni de fer-les per prestar serveis més grans i millors’, va dir. Per això l’ACM defensa de construir un nou món local dissenyat des de zero i basat en un estat nou. ‘L’únic que pretenem amb aquest congrés és començar-lo ara i poder dedicar força mesos a parlar-ne’, digué. I concretà que havia de servir ‘per parlar de regeneració democràtica, de si hem de ser elegits com ara o amb sistemes diferents, de l’acció directa, de la segona volta, etc.’

Poc finançament i excés de serveis
Quant a la situació actual, el president de l’ACM va denunciar el mal finançament que reben els ajuntaments i va carregar contra l’actitud del govern espanyol. Buch creu que l’executiu de Rajoy manté els ajuntaments mal finançats i fins i tot delimita què es paga o no es paga als proveïdors. Comparà l’actitud de l’executiu del PP amb la d’un ‘nen gran que abusa dels més petits.’ La situació precària dels consistoris s’agreuja, va afegir, pels serveis que es presten. A l’hora de respondre de quins es podria prescindir, en va enumerar uns quants: les inspeccions de contaminació lumínica i acústica i les escoles bressol i de música. També va lamentar la quantitat de personal que s’ha de tenir en centres com ara biblioteques.

Revisió de competències abans de supressió

Sobre el debat d’aprimar l’administració i evitar duplicitats, Miquel Buch va dir que calia examinar ‘per a què serveixen i què poden fer’ organismes com ara els ajuntaments, els consells comarcals i les diputacions. De tot plegat, va afegir, cal començar-ne a parlar amb la perspectiva d’un estat propi.

Fusió sense trair als principis
Sobre la relació de l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, Buch va citar Miquel Martí i Pol: ‘Tot està per fer i tot és possible.’ I sobre una possible fusió, va dir que l’Associació Catalana de Municipis no podia renunciar al fet de respondre ‘a una estructura catalana i no espanyola’ i també al fet que ‘no hi ha ajuntaments amb més representació que uns altres.’ Si aquests dos grans trets fonamentals es respecten, ‘no hi hauria problema a parlar de fusió’. De totes maneres, va voler deixar clar que en el context actual, amb els nous envits de país, ‘hi ha coses molt més importants que no la fusió de les dues entitats.’

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s